فولاد مجوز بین‌المللی گرفت، سایپا فقط مل

در آغاز نشست خبری کمیته استیناف صدور مجوز حرفه‌ای باشگاه‌های فوتبال، کاظم اولیایی درباره وضعیت مالکیت ساختمان باشگاه‌های استقلال و پرسپولیس گفت: من در زمانی که خودم در باشگاه استقلال مشغول بودم، درآمدهای باشگاه برای هزینه فدراسیون فوتبال در جهت خرید ساختمان باشگاه خرج شد ولی الان نمی‌دانم چرا مسئولان مجمع فدراسیون فوتبال از این موضوع خبر ندارند.

در همین رابطه سهیل مهدی گفت: ما از باشگاه‌ها می‌خواهیم که درباره ساختمان باشگاه، زمین تمرین و بازی به ما اعلام کنند که مالکند یا اجاره کرده‌اند. برای مثال ذوب‌آهن، پیکان و سایپا اجاره نامه‌ای از شرکت‌های زیر نظرشان دارند که آن را به ما دادند. باشگاه‌های استقلال و پرسپولیس هم اجاره نامه را به ما دادند.

مهدی ادامه داد: ما در ابتدا نماینده کنفدراسیون فوتبال آسیا هستیم و مدارک را جمع می‌کنیم و بارها هم به باشگاه‌ها اعلام می‌کردیم که در بازه زمانی تعیین شده مدارکشان را ارسال کنند. ما در این برهه زمانی به عنوان مشاور باشگاه‌ها ولی پس از اتمام مهلت به عنوان ممیز عمل می‌کنیم. ما در این زمینه سعی کردیم هم بشیر باشیم و هم نذیر. وقتی باشگاه‌های استقلال و پرسپولیس ۱۱۰ میلیارد را در یک سال و نیم تسویه حساب می‌کنند، کار آسانی نیست. آقای فتحی یک بار از من پرسید که چه کار کند، من به او گفتم که اگر تراول روی میزت باشد و به همه طلبکارانت پول بدهی، وقت کم می‌آوری ولی این کار را انجام داد. یا باشگاه تراکتور با ۱۷۰ نفر توافق کرد. باشگاه پدیده به خاطر شوق مالکانش برای اولین بار مجوز حرفه‌ای گرفتند در حالی که وضعیتشان پارسال مانند نفت مسجد سلیمان بود. در مورد باشگاه سپاهان چون ورزشگاه نقش جهان تایید شده نیست ورزشگاه فولاد شهر را معرفی کردند اما در تلاش هستند که این ورزشگاه را به لیگ قهرمانان آسیا برسانند. شاید چالش کار ماست که بیشتر نقاط ضعف باشگاه‌ها دیده می‌شود.

در ادامه اولیایی درباره مالکیت مجموعه‌های زیر نظر باشگاه استقلال (تاج) قبل از انقلاب گفت: مجموعه انقلاب که مجموعه شاهنشاهی داشت متعلق به باشگاه تاج نیست. البته تنیس استقلال برای استقلال است اما این جلسه برای بررسی این موضوع نیست.

او درباره مشکلات مالکیتی باشگاه‌ها هم اظهار کرد: در سال‌های گذشته راه‌های فرعی بود برای مثال شرکت‌های خصوصی ایجاد کنند. نفت به چه دلیل منحل شد؟ آن‌ها پنج نفر را به عنوان شرکت ثبت کردند تا بخش خصوصی باشند و وقتی زنگنه آمد، دید که ۴۰ میلیارد بدهی دارد ولی باشگاه برای وزارت نفت نیست. در سال‌های اخیر بحث فیرپلی مالی ایجاد شده که اگر اجرا شود، فوتبال ما را فلج می‌کند. ما جلسه‌ای در فدراسیون فوتبال داشتیم، راه‌های ورود بانوان را اعلام کردیم ولی برخی دوستان ما را تکفیر کردند. کسی گوش شنوا نداشت اما اجبار شد و الان این موضوع انجام شده است. سازمان ملل متحد ۱۹۲ عضو دارد ولی فیفا ۲۱۱ عضو دارد که ثروتش از همه جا بیشتر است به این خاطر که مغز مدیریتش درست کار می‌کند. فیفا اعلام کرده باشگاه‌ها باید از سرمایه خودشان استفاده کنند. این شرایط موجود در ایران زیبنده نظام جمهوری اسلامی نیست. در برنامه پنجم هر گونه پرداخت وجه به ورزش حرفه‌ای ممنوع شده ولی کسی که از بیرون بخواهد بررسی کند، می‌پرسد پول‌ها از کجا می‌آید. مهم‌ترین مشکل ما بحث مالکیت است و در ادامه مشکلاتی از این دست را به همراه خواهد داشت.

در ادامه مهدی درباره مشکلاتی که برای خودش پیش آمده گفت: در حال حاضر AFC من را مردود کرده و گفته تمام وقت نیستم. من به آن‌ها اعلام کردم که تمام وقت هستم ولی AFC اعلام کرد که کارهایی مانند برنامه‌ریزی توسعه لیگ هم در دستور کار شماست. AFC دو سال است که از بدهی‌ها کوتاه نمی‌آید. یکسری مسائل دیگر هم درباره سلامت مالی باشگاه‌هاست که هنوز از سوی AFC اجبار نشده است اما اگر اجبار شود، به مشکل می‌خوریم. موارد دیگری هم وجود دارد که مانند آتش زیر خاکستر است. عوامل داخل فوتبال را می‌توانیم کنترل کنیم ولی خارج از فوتبال سخت است. در حال حاضر ورزش حرفه‌ای در کشور ما تعریف نشده و ورزش ما ورزش قهرمانی است به همین خاطر ما نمی‌توانیم به صورت حرفه‌ای باشگاه‌ها را اداره کنیم. اگر ما این ساز و کار را داشتیم، باشگاهی مانند ملوان بندر انزلی به سرازیری سقوط نمی‌رفتند. آکادمی‌های باشگاه‌های ما مریض هستند. از قانون‌گذاران ورزش می‌خواهم که درباره ورزش حرفه‌ای تجدید نظر کنند.

اولیایی، همچنین گفت: این اولین سالی است که تمام روند مجوز حرفه‌ای سازی به فدراسیون فوتبال سپرده شده است. این روند سه مرحله است که دپارتمان صدور مجوز حرفه‌ای با مدیریت سهیل مهدی، کمیته بدوی با مدیریت آقای گرشاسبی و کمیته استیناف که توسط بنده و دیگر اعضای آن اداره می‌شود، انجام می‌شود. در کمیته استیناف داریوش مصطفوی به عنوان رئیس و بنده و دو کارشناس حقوقی و مالی حضور دارند. دیروز از باشگاه‌های سایپا و فولاد اعتراضی به ما رسید که پس از انجام بررسی‌ها منجر به صدور دستور جلسه‌ای شد که آن در ادامه می‌گویم.

او در ادامه بیان کرد: بر اساس تصمیمات کمیته بدوی و درخواست‌های رسمی دریافت شده از سوی باشگاه سایپا و فولاد، کمیته استیناف پیگیر ماجرا شد. در ابتدا باید به این موضوع اشاره کنم که سرمربی تیم فولاد واجد شرایط بوده و مدرک فوق لیسانس دارد اما با توجه به عدم ارسال مدارک در مکان و زمان مناسب باعث صدور حکم از سوی کمیته بدوی شد. همین مساله باعث شد باشگاه فولاد مجوز بین المللی نگیرد. همان‌طور که می‌دانید باشگاه‌هایی که دارای مجوز بین المللی هستند می‌توانند در رقابت‌های برون مرزی و لیگ قهرمانان آسیا شرکت کنند. در کنار مجوز بین المللی مجوز ملی هم داریم که طبق آن به باشگاه اجازه داده می‌شود که فقط در رقابت‌های داخلی حضور داشته باشد. کمیته استیناف پس از بررسی درخواست باشگاه فولاد این امر را بی انضباطی باشگاه در نظر گرفت و به آنها تذکر کتبی داد و در کنار آن فولاد را واجد شرایط کسب مجوز بین المللی اعلام کرد.

اولیایی در ادامه با اشاره به پرونده اعتراض باشگاه سایپا توضیح داد: باشگاه سایپا با وجود تکمیل مدارک به خاطر این که سرمربی مدرک فوق لیسانس ندارد شرایط کسب مجوز بین المللی به دست نیاورد و فقط مجوز ملی را دریافت کرد. این آرا قطعی است و به AFC ارسال شده است.

او درباره سرنوشت باشگاه‌هایی که حتی موفق به اخذ مجوز ملی نشده‌اند توضیح داد: با توجه به آغاز روند صدور مجوزها موظف هستیم که به باشگاه‌ها مسیر حرفه‌ای شدن را اعلام کنیم. این توقع وجود ندارد که تمام باشگاه‌ها بتوانند مجوز حرفه‌ای دریافت کنند چون برخی استانداردهای آنها به زیرساخت‌هایش برمی‌گردد که شاید تا چند سال نتوانند این زیرساخت‌ها را فراهم کنند. حتی باشگاه گل گهر سیرجان مجوز ملی‌اش را به صورت مشروط گرفته است که در کنار سایپا و هشت باشگاه دیگر مجوز ملی دریافت کردند. مجموعا 10 باشگاه این مجوز را دریافت کردند. شاید اگر قبل از شروع لیگ با من صحبت می‌کردید می‌گفتم که لیگ باید با 10 تیم آغاز شود.

عضو کمیته استیناف صدور مجوز حرفه‌ای ادامه داد: باشگاه‌های که موفق به اخذ مجوز نشدند می‌توانند به کارشان ادامه دهند اما آنها اجازه حضور در لیگ را ندارند. به هر حال باید ضوابطی وجود داشته باشد که منجر به ایجاد مشکل برای باشگاه‌هایی که موفق به اخذ مجوز نشدند، بشود. این باشگاه‌ها برای این که سال آینده به مشکل نخورند باید فورا اقدام به ارسال مدارکشان کنند و ما بر اساس قوانین مدارک آنها را بررسی کنیم. توصیه ما این است که باشگاه‌ها در مسیری حرکت کنند که موفق به اخذ مجوزهای لیگ بشوند. در نشستی  هم که دیروز داشتیم بر این موضوع تاکید شد.

در ادامه این نشست، سهیل مهدی، رئیس کمیته صدور مجوز حرفه‌ای در پاسخ به این سوال که چرا برخی باشگاه‌ها با وجود نداشتن مجوز در لیگ برتر حضور دارند توضیح داد: برخی استانداردها به صورت گام به گام در حال اجرا شدن است. اگر به یاد بیاوریم سال‌ها قبل افزایش نور ورزشگاه‌ها یکی از الزامات مد نظر ما بود به تدریج این الزامات در بخش جایگاه خبرنگاران میکسدزون و سایر بخش‌های رسانه‌ای تمرکز کرده‌اند و هنوز هم در حال پیگیری آن هستیم. ما نمی‌توانیم یک شبه و ناگهانی انتظار بالا رفتن استانداردها را داشته باشیم. لیگ امسال هم به دلیل اجرای استانداردهای امنیتی و ایمنی سازی با تاخیر آغاز شد. نکته‌ای که باید به آن اشاره شود موضوع بدهی باشگاه‌هاست که در تمام پرونده‌ها مانند نقل و نبات وجود دارد.

او افزود: کنفدراسیون فوتبال آسیا تا چند سال قبل فوتبال ایران را به خاطر رعایت نشدن استانداردها تمدید نکرده بود و ما هم به همین دلیل فشاری به باشگاه‌ها نیاوردیم با این حال زمانی که استاندارد سازی جنبه تنبیهی پیدا کرد به باشگاه‌ها فشار بیشتری وارد کردیم و در حال حاضر یک جدول تنبیهی تدوین کردیم و منتظر تایید آن توسط هیات رئیسه هستیم تا پس از آن به باشگاه‌ها ابلاغ اگر باشگاهی تخطی کند تنبیهات مختلفی برای آن در نظر گرفته می‌شود که کنار گذاشته شدن از لیگ یکی از تنبیهات است. در ژاپن اگر باشگاهی برای سه دوره مجوز حرفه‌ای دریافت نکند به طور کامل لغو امتیاز و منحل می‌شود. برای مثال باشگاه فولاد با رای کمیته استیناف مجوز حرفه‌ای دریافت کرد یا باشگاه گل گهر سیرجان مجوز ملی مشروط گرفته است. همین سختگیری‌ها وجود خواهد داشت و سعی ما این است که باشگاه‌ها را با سرعت خوبی به سمت حرفه‌ای شدن ببریم.

رئیس کمیته صدور مجوز حرفه‌ای در ادامه در پاسخ به این سوال که آیا فدراسیون فوتبال نقشی در شرایط استانداردسازی در مجامع بین المللی مانند فیفا و AFC دارد گفت: به طور کلی با وجود این که اکثرا تصور می‌کنند استانداردها از سوی فیفا تدوین شده اما این طور نیست. در این بخش ابتدا یوفا وارد عمل شد و فیفا در ادامه با استفاده از اقدامات یوفا این استاندارد سازی را به کنفدراسیون‌های دیگر ابلاغ کرد. ما تا به حال تغییرات زیادی در این استانداردسازی‌ها نداشتیم.

مهدی افزود: ما نمی‌توانیم استانداردها را تغییر دهیم یا از آنها کم کنیم اما می‌توانیم این استانداردها را افزایش دهیم برای مثال اگر در قوانین AFC آمده باشد که جایگاه خبرنگاران باید ظرفیت 50 نفر داشته باشد  ما می‌توانیم بگویم این ظرفیت به 70 نفر افزایش پیدا کند.

او در ادامه در پاسخ به این سوال که دارایی‌های باشگاه‌ها به چه صورت به کنفدراسیون فوتبال آسیا اعلام شده بیان کرد: ما هیچ دارایی به AFC اعلام نکردیم.

رئیس کمیته صدور مجوز حرفه‌ای درباره وضعیت مالکیت باشگاه‌های استقلال و پرسپولیس و ساختمان‌های این دو باشگاه بیان کرد: ما در سیستم حرفه‌ای از باشگاه‌ها می‌خواهیم که ساختمان‌ها، دفاتر، اماکن ورزشی و استادیوم‌های خانگی خود را به ما اعلام کنند و اسنادی مبنی بر مالکیت یا اجاره نامه به ما بدهند. درباره دفاتر باشگاه، استقلال و پرسپولیس یک توافق نامه دادند که طی آن اجازه بهره برداری به این دو باشگاه داده شده بود. درباره مالکیت هم اگر اختلاف حقوقی وجود دارد باید حل شود اما همانطور که گفتم توافق نامه‌ای وجود دارد که از طریق آن باشگاه‌ها به فعالیتشان در این دو ساختمان ادامه می‌دهند.