تاریخچه اتحادیه
تاسیس اتحادیه
در تابستان ۱۳۶۷ پرویز ژافره مدیر کانون باشگاه های ایران از آقای علی محمد مرتضوی مدیر باشگاه وحدت جهت عضویت در این کانون دعوت نمود و مرتضوی در پاسخ به این دعوت پیشنهاد تشکیل اتحادیه فوتبال را ارائه داد. در همین مذاکرات ژافره از این پیشنهاد استقبال کرد و مقرر شد از باشگاه های دسته اول ، دوم و سوم تهران برای عضویت در اتحادیه دعوت به عمل آید.
نخستین جلسه مدیران باشگاه های فوتبال تهران در سالن اجتماعات دفتر مشترک فدراسیون ها تشکیل شد و مدیران تعداد زیادی از باشگاه ها در این جلسه حاضر شدند.
آقای مرتضوی به عنوان دبیر کل اهداف تشکیل اتحادیه را بیان کردند و در همین نشست اتحادیه فوتبال باشگاه ها با عضویت تیم های سرشناس فوتبال تهران تشکیل شد.
باشگاه های استقلال تهران(به مدیریت سید محمدکاظم اولیایی) پیروزی (به مدیریت عباس انصاری فرد) پاس (به مدیریت کریم ملاحی) آتش نشانی(به مدیریت علی کاظمی)گسترش (به مدیریت مهدی محمد نبی) بانک ملی (به مدیریت احمدزاده) ، بهمن ( به مدیریت بهمن مداح) ، کارگران ( به مدیریت محمد صادق درودگر)ارارات (به مدیریت سروژ کشیشیان)، کشاورز( به مدیریت محمد صفی زاده)، دارایی ( به مدیریت جعفر زاده) ، بنیاد شهید ( به مدیریت زارعی) ، وحدت (به مدیریت علی محمد مرتضوی ) ، بانک تجارت ( به مدیریت حسن کریمی ) و تهرانجوان (به مدیریت پرویز ژافره ) به شکل منظم در جلسات هفتگی اتحادیه حضور داشتند و اعضای اصلی این مجموعه به شمار می رفتند.
علی محمد مرتضوی با رای اعضا به عنوان دبیر هیات موسس انتخاب شد و به همراه سید محمدکاظم اولیایی و مهدی محمد نبی اقدامات لازم جهت تاسیس رسمی اتحادیه فوتبال را پیگیری نمود. اعضای هیات موسس جهت اخذ مجوز از کمیسیون ماده ۱۰ وزارت کشور از سال ۱۳۶۸ فعالیت خود را آغاز نمودند و با گذشت نزدیک به ده سال درنهایت در سیزدهم مرداد ماه ۱۳۷۷ این درخواست به تصویب رسید. آقای دکتر علی آقا محمدی در اخذ مجوز و تاسیس اتحادیه فوتبال نقش قابل توجهی داشتند.
در نخستين انتخابات اتحادیه دکترعلی آقا محمدی به عنوان رییس شورای مرکزی ، محمود جمالی به عنوان دبیر کل ، دارا غزنوی به عنوان خزانه دار انتخاب شدند.
همکاری اتحادیه و فدراسیون فوتبال
اساسنامه اتحادیه فوتبال در زمان ریاست آقای سید محمد صفی زاده در فدراسیون فوتبال تهیه و تصویب شد. این اساسنامه در جلسات مختلفی با حضور رییس و مسئولان فدراسیون ، مدیران باشگاه ها و حتی نمایندگان رسانه ها مورد بررسی دقیق قرار گرفت.
در زمان ریاست تیمسار ناصر نوآموز نیز همکاری اتحادیه و فدراسیون تقویت شد تا جایی که نوآموز از مسئولان اتحادیه خواست آیین نامه نقل و انتقالات رقابت های فوتبال کشور را تهیه و تنظیم نمایند.
در زمان ریاست داریوش مصطفوی هم اتحادیه تاثیر چشمگیری در فوتبال کشور داشت. مدیران باشگاه ها با توجه به توافقات صورت گرفته در جلسات اتحادیه برای حفظ منافع مالی اتحاد بی سابقه ای از خود نشان دادند که حاصل این حرکت هماهنگ تهیه آئین نامه مالی مسابقات لیگ و همینطور بررسی موضوع حق پخش تلویزیونی رقابت های فوتبال بود.در زمان ریاست مصطفوی اساسنامه اتحادیه به تایید فدراسیون فوتبال رسید و تعدادی از اعضای اتحادیه برای حضور و مشارکت در اداره فوتبال کشور به فدراسیون پیشنهاد شدند که رییس وقت با انتخاب کاظمی به عنوان رییس کمیته اجرایی و مهدی محمدنبی به عنوان مشاور رییس فدراسیون فوتبال موافقت کرد . درتاریخ هفدهم اسفند سال 1377 و در زمان ریاست محسن صفایی فراهانی در فدراسیون فوتبال ساختمان اتحادیه با حضور رییس ، مسئولان فدراسیون و مدیران باشگاه ها افتتاح گردید. رییس فدراسیون در همین جلسه همکاری فدراسیون و اتحادیه را لازم دانست. صفایی فراهانی رسما اعلام کرد که لیگ فصل ۷۸-۷۹ با مشارکت فدراسیون و اتحادیه برگزار می شود.صفایی فراهانی پس از این هم در جلسات اتحادیه حضور داشت و خواهان مشارکت هرچه بیشتر باشگاه ها در شکل گیری لیگ حرفه ای فوتبال بود.
دکترمحمد دادکان ، دیگر رییس فدراسیون فوتبال هم که پیش از ریاست به عنوان رییس سازمان لیگ و همینطور نایب رییس فدراسیون در جلسات اتحادیه حضور پیدا می کرد پس از انتخاب به عنوان رییس سازمان اجرایی فوتبال کشور همکاری نزدیکی به اتحادیه داشت. توافقنامه ۱۷ ماده ای اتحادیه و فدراسیون فوتبال در زمان دادکان به امضاء دو طرف رسید. رییس فدراسیون فوتبال خواستار حضور پررنگ اتحادیه و همکاری نزدیک این نهاد با فدراسیون بود.
اتحادیه در زمان ریاست آقای علی کفاشیان هم تعامل خوبی با فدراسیون فوتبال دارد. رییس اتحادیه فوتبال در همین راستا مهر ماه سال ۸۷ جلسه ای با کفاشیان داشت که در این جلسه دو طرف پیرامون اجرای توافقنامه ۱۷ ماده ای مذاکرات خوبی داشتند. دردیماه سال ۱۳۸۹ وهمزمان با برگزاری مجمع انتخابات اتحادیه علی کفاشیان رئیس فدراسیون درمجمع حضور یافت وبه حضور اتحادیه به عنوان بازوی توانمند فدراسیون تاکیدکرد.
اتحادیه در دوران رياست مهندس مهدي تاج در فدراسيون فوتبال تعامل و روابط خوبي دارند به طوري كه در 27 فروردين سال 1396 در پی مصوبه هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال در راستای واگذاری انحصاری ارائه خدمات مشاوره به باشگاه های متقاضی اخذ مجوز حرفه ای، موافقت نامه همکاری مربوطه فی مابین اتحادیه و فدراسیون فوتبال با حضور مهدی تاج رئیس فدراسیون، علی محمد مرتضوی دبیرکل اتحادیه و عزیزاله محمدی نایب رئیس شورای مرکزی اتحادیه در محل اتحادیه فوتبال به امضا رسید.
اتحادیه فوتبال پایه گذار انتخابات درفدراسیون ها
درسال ۱۳۷۲ وبه دعوت مدیرکل وقت امورفرهنگی نهاد ریاست جمهوری جلسه ای با حضور آقایان مرتضوی ، اولیایی ومحمد نبی جهت بررسی تعیین رئیس فدراسیون فوتبال از طریق انتخابات برگزارشد که دراین نشست درخصوص اینکه رئیس واعضای هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال میبایستی با رای مستقیم باشگاه ها که شاکله اصلی فوتبال کشور انتخاب شوند بحث وبررسی شد که نتیجه آن دردوران ریاست مهندس سید مصطفی هاشمی طباء به برگزاری انتخابات درفدراسیون ها انجامید.
. درسال ۱۳۷۹ طی سفر گروه اعزامی اتحادیه به ترکیه متن اصلی اساسنامه فدراسیون فوتبال این کشور ترجمه ودراختیار سازمان تربیت بدنی وقت ، فدراسیون فوتبال وباشگاه ها قرارگرفت . دران اساسنامه که شباهت بسیار زیادی به اساسنامه مصوب سال ۱۳۸۶ فدراسیون فوتبال دارد حضور پرتعداد نمایندگان باشگاه های فوتبال ونقش پررنگ آنها مشهود است.
سفرهای تحقیقاتی اتحادیه فوتبال
اتحادیه فوتبال درراستای نهادینه کردن قوانین ومقررات روز فوتبال دنیا نسبت به اعزام مدیران باشگا ه های فوتبال به کشورهای درحال توسعه وپیشرفته دنیا اقدام کرده است. اعزام مدیران درسال ۱۳۷۹ به ترکیه وبرگزاری جلسات با مسوولین فدراسیون فوتبال ترکیه وباشگاه گالاتاسرای بازید به عمل آمد و ره آورد آن اساسنامه فوتبال ترکیه جهت تحقیقات وبررسی حق وحقوق باشگاه ها بود.
درسال ۱۳۸۸ دومین سفر به کشور ایتالیا صورت گرفت که دراین سفر پربار ضمن نشست با مسوولین فدراسیون ایتالیا از امکانات باشگاههای آ.اس .رم و فیورنتینا وهمچنین روزنامه گازتا دلااسپرت بازدی به عمل آمد که از هرجهت بسیار سود مند بود. سومین سفر نیز درسال ۱۳۸۹ از کشور اسپانیا بود که ضمن بازدید از امکانات باشگاههای رئال مادرید نشستی مفید با مسوولین فدراسیون اسپانیا برگزار گردید.
درمهرماه سال ۱۳۹۱ نیز به همت عزیزالله محمدی هیئتی از اتحادیه فوتبال باهماهنگی علی اصغر مانوسی فر در سفری ۵ روزه به کشور پرتغال با مدیران و مسئولین باشگاه های پورتو ، بنفیکا ملاقات و با ستاره استثنایی تاریخ فوتبال پرتغال اوزه بیو که به سلطان فوتبال شهرت دارد نیز دیدار داشته اند.این هیئت همچنین از باشگاه بوآویستا و اتحادیه فوتبال لیگ حرفه ای پرتغال در شهر پورتو بازدید نمودند.
اتحادیه پیشگام احقاق حق تبلیغات تلویزیونی فوتبال
تاسال ۱۳۷۶ از کلیه درآمدهای تبلیغاتی دورزمین فوتبال به صداوسیما مبلغی به باشگاه ها تعلق نمی گرفت که درنهایت درآن سال با اقدام مشترک اتحادیه وحمایت باشگاه های لیگ دسته اول جام آزادگان پس از مکاتبات متعدد با صداوسیما وعدم پاسخگویی از ورود واحدسیار صداوسیما به ورزشگاه آزادی جلوگیری به عمل آمد و با مقاومت واتحاد باشگاه ها مقرر شد تا کلیه درآمد این تبلیغات به باشگاه ها تعلق پیداکند ، اتحادیه درسال ۱۳۸۱ نیز نسبت به ارسال نامه ای سرگشاده به رئیس جمهوری وقت برای پرداخت حق پخش تلویزیونی دیدارهای فوتبال به باشگاه ها اقدام نمود که با پی گیری این امور موجبات اجرای قوانین فیفا و کسب درآمد برای باشگاه ها شد موردی که هنوز هم به طور کامل اجرا نمی شود واتحادیه درحال حاضر با کمک فدراسیون وسازمان لیگ با پی گیری اخذ مجوز حرفه ای شدن باشگاه ها درصدد اجرای کامل آن است.
جام اتحادیه
تا کنون هفت دوره رقابت های باشگاهی با عنوان جام اتحادیه باشگاه ها و یا با شمارکت اتحادیه برگزار شده است.
نخستین دوره مسابقات جام اتحادیه باشگاه های کشور در سال ۱۳۷۹ با حضور تیم های زیر ۲۳ سال برگزار شد که برق شیراز در بازی فینال با شکست شاهین اهواز به عنوان قهرمانی دست یافت.
در سال ۱۳۸۰ دومین دوره مسابقات جام اتحادیه برگزار شد که همای تهران در فینال این رقابت ها با شکست مس کرمان به عنوان قهرمانی رسید. هما ، قهرمان جام اتحادیه به کشور امارات اعزام شد.
سومین دوره رقابت های جام اتحادیه باشگاه های کشور سال ۱۳۸۱ برگزار شد که در بازی فینال این مسابقات راه آهن ، صبا باتری را شکست داد و به عنوان قهرمانی دست یافت.
در مهرماه ۱۳۸۱ و مرداد ۸۲ هم رقابت های بین المللی جام اتحادیه با حضور تیم های خارجی برگزار شد.
در اولین جام بین المللی اتحادیه فوتبال استقلال تهران قهرمان شد، فولاد در جای دوم ایستاد و تیم ملی جمهوری آذربایجان به عنوان سوم دست یافت.
در دومین دوره این رقابت ها نیز که با عنوان جام عطر بیک انجام شد باشگاه الوصل امارات نیز حضور داشت. در این تورنمنت تیم فوتبال سپاهان اصفهان با شکست پاس تهران قهرمان شد و استقلال تهران به عنوان سوم رسید.
درسال ۱۳۹۰ به همت عزیزاله محمدی رئیس شورای مرکزی وبا همکاری سازمان لیگ واداره ورزش وجوانان استان تهران نخستین دوره رقابت های بین المللی جام ولایت برگزار شد و تیم های پرسپولیس تهران ، ناسیونال پاراگوئه واستقلال تهران اول تا سوم شدند.
در مرداد سال 1398 نیز با همکاری اتحادیه فوتبال و بنیاد شهید مسابقات چهارجانبه تحت عنوان جام شهدا در ورزشگاه شهر قدس برگزار شد و تیم های سایپا تهران ، شاهین بوشهر ، پرسپولیس و نیروی زمینی تهران در رده های اول تا چهارم جای گرفتند.
مسوولان اتحادیه
دوره اول ؛ 1380 – 1377
هفدهم اسفند ماه سال 1377 ، نخستین نشست شورای مرکزی اتحادیه فوتبال در محل باشگاه مقاومت برگزار شد و در این نشست با رای گیری از 24 عضو حاضر دکترعلی آقا محمدی به اتفاق آرا به عنوان نخستین رییس شورای مرکزی اتحادیه انتخاب و معرفی شد. در دومین جلسه شورای مرکزی که چند روز بعد برگزار گردید آقای مهندس محمود جمالی به عنوان دبیر کل اتحادیه و در اردیبهشت ماه سال 78 سردار مصطفی آجورلو مدیرعامل باشگاه پاس به عنوان نخستین نایب رییس اتحادیه فوتبال انتخاب شد.
دوره دوم ؛ 1382 – 1380
در خرداد ماه 1380 دکترعلی آقا محمدی با انتخاب مجدد به عنوان رییس اتحادیه فوتبال باشگاه های کشور انتخاب شد. در تیر ماه همین سال و در بیست و دومین نشست شورای مرکزی سردار مصطفی آجورلو مدیرعامل باشگاه پاس به عنوان دبیرکل اتحادیه فوتبال جانشین محمود جمالی شد.
دوره سوم 1384 – 1382
در مرداد ماه سال 82 و در چهل و یکمین نشست اتحادیه ، اعضای شورای مرکزی باز هم با اتفاق آرا آقای دکترعلی آقامحمدی را در جایگاه ریاست ابقاء مردند و آقای مهدی تاج به عنوان دبیرکل جدید اتحادیه فوتبال انتخاب شد.
دوره چهارم 1387 – 1384
در سال 84 اعضای شورای مرکزی همچنان در خصوص تداوم ریاست آقای دکترعلی آقامحمدی توافق داشتند و رییس اتحادیه فوتبال برای سومین بار در سمت خودش ابقاء و آقای علی محمد مرتضوی به عنوان دبیرکل اتحادیه فوتبال انتخاب شد.
دوره پنجم 1389 – 1387
در سال 1387 دوره ده ساله ریاست آقای دکتر علی آقامحمدی در اتحادیه فوتبال به پایان رسید و اعضای شورای مرکزی آقای مصطفی آجورلو را به عنوان رییس دوره چهارم انتخاب کردند و آقای علی محمد مرتضوی برای دومین بار به عنوان دبیر کل اتحادیه انتخاب شد.
دوره ششم 1392 – 1389
در پنجم دی سال 1389 به میزبانی باشگاه هاي فرهنگی ورزشی سایپا ونفت درتهران برگزارشد عزیز الله محمدی به عنوان رئیس جدید شورای مرکزی و علي محمدمرتضوي نيز به عنوان دبيركل انتخاب شدند.
دوره هفتم 1395 – 1392
در 10 تير سال 1392 به ميزباني باشگاه نفت تهران انتخابات جلسه شوراي مركزي برگزار شد و آقاي عزيزالله محمدي بارديگر به عنوان رييس شوراي مركزي و علي محمدمرتضوي به عنوان دبيركل اتحاديه انتخاب شدند.
دوره هشتم
در 25 مرداد سال 1395 به ميزباني اتحاديه فوتبال انتخابات شوراي مركزي برگزار شد و دكتر علي آقامحمدي به عنوان رييس و آقاي علي محمدمرتضوي به عنوان دبيركل انتخاب و آقای عزیزالله محمدی به عنوان نایب رییس شورای مرکزی منصوب شدند و در شهريور سال 1396 آقاي مهدي محمد نبي به عنوان قائم مقام دبيركل منصوب شد.